ORTAK DENİZ RESMİ İÇİN HAVELSAN İLE KEGM ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Ortak deniz resmi için HAVELSAN ile KEGM arasında iş birliği protokolü imzalandı

18 08 2020

HAVELSAN ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) arasında, Ortak Deniz Resmi Oluşturulmasına İlişkin İş Birliği Protokolü imzalandı.

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Ünüvar tarafından imzalanan protokol kapsamında;

Ülkemiz denizlerinde ortak resmin oluşturulması kapsamında, ülkemizde kurulu KEGM’ye bağlı tüm Gemi Trafik Hizmetleri (VTS), Ulusal Otomatik Tanımlama Sistemi (Ulusal AIS) ve Deniz Seyir Yardımcılarından dinamik izler ve veriler, mümkün olduğunca gerçek zamanlı alınarak entegre edilecek ve birleştirilen izler ile veriler filtre edilerek ilgili kurumlarla paylaşılması için web tabanlı bir sistem geliştirilecek.

KEGM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltmesi ile başlayan iş birliği ve çözüm ortaklığının Ortak Deniz Resmi Protokolü ile devam ettiğini belirterek, “İki güzide kurumun karşılıklı çok güzel çalışmalarına şahit oluyoruz. Bugüne kadar gelinen süreçte HAVELSAN’a teşekkürlerimi iletiyorum. Kullandığımız tüm sistemlerin yerli ve milli yazılım ve sistemlerle donatılmasında önemli hizmetler veriyoruz. Bu anlayışımız bundan sonra da bu şekilde devam edecek. İnşallah bundan sonra çok daha güzel projelere imza atacağız. Uluslararası alanda da denizcilik sektöründe neler yapabileceğimizi kurguluyoruz.” şeklinde konuştu.
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, KEGM ile HAVELSAN arasında 2019 yılında imzalanan bir iş birliği anlaşması olduğunu belirterek, “Protokolümüz, daha önce yapılan bu anlaşmaya dayanılarak Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH) Projesi kapsamında kazanılan kabiliyetlerden de yararlanılarak hazırlandı. Denizlerimizde kullanılan farklı sistemlerdeki veri ve iz bilgilerini kullanacağız. Bu iz ve verilerle bir ortak deniz resmi oluşturacağız ve ilgili kurumlarla paylaşacağız.” diye konuştu.

Geliştirilecek yazılımın, deniz trafiğine yönelik ileride kurulması muhtemel iz ve veri üretecek sistemlere entegrasyonuna uygun bir alt yapıya sahip olacağını dile getiren Dr. Nacar, “Yazılım aynı zamanda Uluslararası Denizcilik Organizasyonu’nun (IMO) e-seyir stratejisine uygun olarak geliştirilen kıyı tabanlı teknolojilerle uyum sağlayacak esneklikte olacak. Kurumlarca tesis edilmiş sistemlerde ve bu sistemlerin işleyişlerinde değişiklik gerektirmeyecek.” ifadelerini kullandı.

Nacar, projenin devamında bir eğitim merkezi kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü hatırlatarak, “Türk denizciliğine ve yerli-milli teknoloji geliştirmeye olan katkılarımızı sürdüreceğiz.” dedi.