EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ

Eğitimde İş Birliği

Üniversite Sanayi İş Birlikleri

 

HAVELSAN, Üniversite-Sanayi İş Birlikleri (ÜSİ) ile teknolojik kazanımların artırılmasını amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda, Üniversite-Sanayi İş Birliği biriminin temel görevi, fikir aşamasındaki projelerin ya da mevcut AR-GE çalışmalarının üniversitelere yönlendirilmesi, bu projelerdeki ihtiyaçların uzman akademisyenlere aktarılıp projelendirilmesi konusundaki ilişkinin yönetilmesidir. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda, iş birliği sayısındaki artışın yanı sıra iş birliği sonucunda kazanılan yetkinliklerin de en üst düzeyde olması hedeflenmektedir. Bunun için akademisyenler ile yapılacak iş birliklerinin artırılması, araştırma merkezleri ve laboratuvarlarında daha fazla ortak proje yürütülmesinin sağlanması ve ulusal/ uluslararası projelerde daha fazla yer alınması için çalışmalar yürütülmekte ve bu çalışmalarda daha verimli sonuçlar elde edilecek şekilde ekipler yönlendirilmektedir. Ek olarak yapılan duyurular ve etkili iletişim faaliyetleri ile içeride ve dışarıda daha fazla şirket personelinin, üniversite ve araştırma kuruluşunun bu yapıdan haberdar olması sağlanmaya çalışılmaktadır.

 

Bahsedilen teknolojik ve sosyal faydaların sağlanabilmesi için akademisyenlerle güvene dayalı ve sürdürülebilir iş birlikleri kurulması hedeflenmektedir. HAVELSAN bu kapsamda, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi konusunda uzun yıllardır çalışmalar yapmaktadır.

Üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) ile daha etkin ve sonuç odaklı iletişim kanalları kurularak birlikte HAVELSAN projelerinde daha fazla akademisyenin yer alabilmesi için konularında uzman akademisyenler ile teknik görüşmeler koordine edilmiştir. Bu çalışmalar ile HAVELSAN teknik ekipleri ve akademisyen dünyasının, birbirlerini yetkinlik açısından daha iyi tanıması, TTO’ların ellerindeki potansiyel patentlerin HAVELSAN’ın ihtiyacı doğrultusunda ilişkilendirilebilmesi ve bu etkin iletişim ve aktif ÜSİ yönetimi sonucu üniversitelerden daha fazla iş birliği/proje teklifi alınması sağlanmıştır. Bundan sonraki süreçte de bu ilişkilerin artırılması ve daha fazla projede üniversitelerimizin yer alması hedeflenmektedir.

Üniversite Sanayi İş birliği ile iletişim adresi: argedestek@havelsan.com.tr

 

 

 

 

Akademi Günleri Organizasyonu

 

Üniversite-Sanayii iş birliklerini teşvik etmek ve çalışanlara HAVELSAN faaliyet alanları ile ilgili akademik dünyanın kapılarını açmak, akademideki gelişmeleri takip etmelerini sağlamak ve projeleri bilimsel bakış açısıyla zenginleştirmek amacı ile Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görev yapan alanında uzman akademisyenler ile Akademi Günleri adı altında seminerler düzenlenmektedir.

 

 

Mesleki Eğitime Katkı

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliği kapsamında, Mesleki ve Teknik Eğitim Bilişim öğretmenlerine yeni, yerli ve milli teknolojileri tanıtmak, ihtiyaç duyulan işgücünü yetiştirirken güncel teknolojileri yeni nesillere aktarabilmeleri amacıyla teorik ve uygulamalı eğitimler düzenlenmiştir.

 

Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi Liseleri (ARGEM) ile Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) öğrencilerine her yıl HAVELSAN mühendis kadrosundan oluşan eğitmenler tarafından sayısız eğitimler verilmekte ve eğitim programı sonrasında Junior Hackathon düzenlenmektedir.

 

Üniversiteler ile HAVELSAN faaliyet alanlarına işgücü yetiştiren programlar kapsamında müfredat geliştirme, labaratuvar ortamları sağlama, ortak eğitim programları düzenleyerek öğrencileri savunma ve bilişim dünyasının yeni trendleriyle buluşturma gibi işbirlikleri gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte akademik kariyerine devam eden HAVELSAN çalışanları çeşitli lisans ve lisansüstü programlarda kendi uzmanlık alanlarında ders vermekte, bilgi ve deneyimlerini üniversite öğrencilerine aktarmakta ve mentorluk desteği sağlamaktadır.

 

 

 

 

Yeni mezunları ve genç profesyonelleri HAVELSAN’a kazandırmak, çeşitli teknik ve sosyal yetkinlikleri artırmak amacıyla yurt içi, yurt dışı ve online kariyer  fuarlarına katılım sağlanmaktadır.  Üniversitelerin öğrenci topluluğu temsilcilerinin ve HAVELSAN uzmanlarının katılımıyla HAVELSAN Youtube Kanalında aşağıdaki konu başlıklarıyla kariyer etkinlikleri düzenlenmiştir:

 

- Girişimcilik, Ürün Yönetimi ve Kariyer

- Robotik ve Otonom Sistemler

- Modelleme ve Sensör Teknolojileri

- 5G ve Yeni Nesil Teknolojiler

- Simülasyon Teknolojileri

  

Mühendis adaylarının iş hayatını daha yakından tanıyarak HAVELSAN’ın faaliyetlerini yerinde görmeleri ve alanında öncü mühendislerimiz ile bir araya gelerek deneyim paylaşımlarına tanık olmaları amacıyla Teknik Geziler gerçekleştirilmektedir. Geziler; HAVELSAN Genel Sunumu, İnsan Kaynakları Faaliyetleri, İşe Alım ve Staj Brifi sonrasında kampüs gezisi ve simülatör ziyaretleri sonrasında sona ermektedir.

 

HAVELSAN'ı birlikte geleceğe taşıyacağımız, gelişim potansiyeli yüksek genç yetenekleri staj programımızda kapsamında değerlendiriyoruz. Yine bu kapsamda 2021 yılı yaz stajı için şirketimize başvuruda bulunan 4571 öğrenciden yaklaşık 300 öğrenci staja kabul almıştır. 2021 yılı Covid-19 pandemisinden dolayı öğrencilerimiz stajlarını online veya hibrit olarak gerçekleştirmişlerdir.

 

 

Uzun dönem staj kapsamında 15 üniversite ile Ortak Eğitim ve İş Başı Eğitimi Protokolü, 3 üniversite ile de iyi niyet Protokolümüz bulunmaktadır. Protokolümüz kapsamında 2021 yılında 138 öğrenciye staj imkanı sağlanmıştır.